KEF MUON

KEF Koncept sa dizajnom
Rosa Lavgrouva

Može biti smo nekolicina projekata na svetu kojima je centralni cilj da stvore ‘vrhunsko’. Ali to je upravo bio cilj kada je KEF kombinovao svoja vrhunska dostignuća akustičke tehnologije sa senzualnim, organskim formama vizionarskog dizajnera Rosa Lavgrouva.

MUON zvučnik je izgrađen od superformiranog aluminijuma, koristeći sličan proces izlivanja kao što je vakumsko formiranje. Koncept je upotreba savitljivih listova zagrejanog aluminijuma da bi se postigli inače nemogući oblici. Krajnji oblik zvučnika je rezultat konvergencije između dizajnerske estetike Rosa Lavgrouva i fizike zvuka. Proces kojim su osmišljeni značio je, u suštini, da je Ros Lavgrouv izvajao zvuk ‘ogoljavanjem’ tehnologije smislenom formom – krajnji oblik je stvoren kroz evolutivni proces čime je osigurano da forma može biti samo i jedino takva.

Jako je malo proizvodnih projekata u svetu vođenih dizajnom, kojima je centralni cilj da stvore ‘vrhunsko’. Ali baš je ovo KEF imao za cilj kada je kompanija angažovala vizionara industrijskog dizajna, Rosa Lavgrouva, da razvije sa njima MUON – verovatno najneobičniji audio zvučnik ikada zamišljen.

MUON izuzetno specijalno dostignuće zvučnog inženjeringa i inovativnog dizajna. Retko se u svetu komercijalnih proizvoda pronađe tako uzvišen spoj forme, funkcije i integriteta proizvodnje. Pažljivo testiran u KEF-ovim visoko preciznim ‘gluvim’ sobama, svaki zvučnik se pojedinačno pravi i dolazi sa sertifikatom koji pokazuje njegovu frequency response krivu, potpisan od strane spretnih majstora koji su ga napravili u KEF radionici. Jedan od razloga za superiorni kvalitet zvuka koji odlikuje MUON je to što radi izvan normalnog raspona spektra zvučnih frekvencija. Ova znači da reprodukuje zvuk toliko nizak i toliko visok da ga ljudsko uho ne može registrovati. Ipak, ovi zvuci su i dalje prisutni, i kada su uključeni u audio miks obogaćuju efekat slušanja. Na ovaj način, MUON radikalno poboljšava zvučni doživljaj slušaoca. MUON svojim prelepim izgledom postavlja nove estetske standarde u audio industriji, koja se predugo oslanjala ili na pristup ‘glupe kutije’ ili na preteranu stilizaciju. Umesto toga, Ros Lavgrouv je intuitivno obmotao oblik oko zvuka, stvarajući konvergenciju svih čula čime MUON postaje moćna ali ipak elegantna pojava.

Ovaj proizvod možemo sagledati kao ikonu 21. veka, ne samo zbog svog očigledne vrhunske izrade po svim nivoima, nego zato što njegov dizajn i proizvodnja ne bi bili mogući bez najnovijih, visoko sofisticiranih CAD/CAM programa i tehnologija. Vođen logikom i estetikom, MUON je jednako jedinstvena skulptura koliko i vrhunski izvor zvuka – izvanredan primer britanskog inženjeringa i dizajna na najvišem nivou.

DESIGN

Four-way closed box floorstanding loudspeaker ACE enclosure

DRIVE UNITS

6 x 250mm (10in.) LF,
1 x 250mm (10in.) LMF,

Uni-Q driver array:
MF: 1 x 125mm (5in.) Li-Mg-Al /LCP, hybrid cone
HF: 1 x 25mm (1in.) vented aluminium dome, featuring KEF’s unique ‘Tangerine Waveguide’

FREQUENCY RESPONSE

25Hz to 60kHz * (±3dB)

CROSSOVER FREQUENCIES

120Hz, 300Hz, 2.3kHz

MAXIMUM OUTPUT

118dB

AMPLIFIER REQUIREMENTS

100 to 400W (typical)

SENSITIVITY

90dB (2.83V/1m)

INPUT IMPEDANCE

4 Ohms

LOW FREQUENCY EXTENSION

20Hz (-6dB) *

HIGH FREQUENCY EXTENSION

100kHz (-10dB) *

DIMENSIONS

H x W x D: 2000 x 600 x 380 mm (78.8 x 23.6 x 15 in.)

WEIGHT

115kg (253lbs)